top of page
Celests gradient
lastrina present. Seminario.jpg

Kultúrák közötti párbeszéd:

Az olasz konyha és a mediterrán étrend hatása Magyarországon

A IX. Olasz Gasztronómiai Világhét keretében 2024. november 21-én szemináriumot tartottak Budapesten, az Olasz Kulturális Intézet Fellini-termében. A 'Kultúrák közötti párbeszéd: Az olasz konyha és a mediterrán étrend hatása Magyarországon' című rendezvény az Accademia Italiana della Cucina szervezésében Accademia tagjait, szakértőket és az enogasztronómiai élet kiemelkedő személyiségeit gyűjtötte össze, hogy megvitassák az olasz konyha kulturális hídként betöltött szerepét Olaszország és Magyarország között.

                                                           Az esemény megnyitásaként Dr. Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatója                                                                       köszöntötte a résztvevőket, megköszönve a partnerek hozzájárulását. Kiemelte, hogy az Olasz                                                                             Konyhaművészeti Akadémia (Accademia Italiana della Cucina) meghatározó szerepet játszott az                                                                           esemény tartalmának kidolgozásában.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Hangsúlyozta továbbá az Intézet szerepét, mint a kulturális találkozások helyszínét, amely az olasz

                                                           gasztronómiát, mint az ország kulturális örökségének szerves részét népszerűsíti, valamint az

                                                           Olasz Nagykövetséget, mint az esemény szervezője és támogatója.

Az előadások összefoglalói

Bevezető köszöntő

Dr. Diego Randazzo, az Olasz Követség misszióvezető-helyettese Magyarországon, a mediterrán

étrendet mint kulturális interakció szimbólumát és az egészséghez, valamint a jóléthez vezető

fenntartható modellt mutatta be. Rámutatott, hogy ez az étkezési stílus, amely 2010 óta az

UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének része, a terület és a biodiverzitás tiszteletén alapul,

elősegítve a helyi hagyományok és az olasz konyha egyetemes értékei közötti párbeszédet.

 

Az Akadémia főtitkárának videóüzenete

Dr. Roberto Ariani, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia főtitkára, videóüzenetében áttekintést adott az 1953-ban alapított intézmény történetéről, amelynek célja az olasz konyha védelme a francia gasztronómia túlsúlya ellen. Hangsúlyozta az Akadémia szerepét az olasz termékek népszerűsítésében és az olasz konyha UNESCO Szellemi Kulturális Örökségként történő elismerésére irányuló jelölés támogatásában, amelyről 2025-ben döntenek. Üzenetét az interkulturális párbeszéd fontosságának kiemelésével és a résztvevők, valamint a szervezők iránti köszönetével zárta.

                                                                         

 

 

 

 

 

Tematikus bevezető

                                                               

                                                                 Gen. Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia magyarországi delegátusa bevezette az '                                                               étkezési párbeszéd' fogalmát, kifejezte a meggyőződését arról, hogy az étkezés is egy kifejezési                                                                          forma, akárcsak a verbális kommunikáció, kiemelve, hogy a gasztronómiai sokszínűség                                                                                        kulcsfontosságú az kulturális identitás megőrzésében és a kölcsönös megértés elősegítésében.                                                                          Felhívta a figyelmet az Akadémiák szerepére az élelmiszer-egységesítés elleni küzdelemben, és a                                                                     különbözőségek értékelését támogató multidiszciplináris megközelítések fontosságára.

 

A mediterrán étrend és az étkezési párbeszéd

 

Dr. Maria Carmela Gaetani Aronica, az Akadémia budapesti delegációjának alelnöke és pénztárosa

részletesen ismertette a mediterrán étrend előnyeit, kiemelve annak hozzájárulását a környezeti

fenntarthatósághoz és a fizikai jóléthez. Bemutatta a mediterrán táplálkozási piramist, valamint

annak környezetvédelmi verzióját, hangsúlyozva, hogy ez az étrend nem csupán egy étkezési modell,

hanem egy életfilozófia, amely egyesíti az egészséget, a hagyományt és a környezet iránti tiszteletet.

 

Az olasz konyha hatása Magyarországon

 

                                                       Dr. Győző Szabó, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatója, történeti áttekintést adott az olasz konyha                                                         Magyarországra gyakorolt hatásáról. Kiemelte a gasztronómiai szókölcsönzéseket, például a 'carciofo'                                                               (articsóka) és a 'mandorla' (mandula) kifejezéseket, valamint olyan alapanyagok meghonosítását, mint az                                                           édeskömény és a radicchio. Előadása során bemutatta, hogy ezek az elemek nem csupán kulináris                                                                     importok, hanem egy több évszázados kulturális párbeszéd tanúi, amelyek gazdagították mindkét kultúrát.

                                                       Dr. Szabó előadását különösen az ő sajátos humoros és megnyerő stílusa tette emlékezetessé, amely                                                                 magával ragadta a közönséget. Szellemes anekdotákkal és életteli példákkal gazdagítva olyan narratívát                                                           alkotott, amely nemcsak informatív, hanem szórakoztató is volt, bemutatva, hogy a konyhaművészet                                                                   nemcsak kulturális örökség, hanem az emberek közötti kapcsolatteremtés formája is.

Kerekasztal-beszélgetés:

Kultúrák közötti párbeszéd a gasztronómián keresztül

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gen. Michele Fasciano moderálásával a kerekasztal-beszélgetés a szeminárium egyik legizgalmasabb része volt. A résztvevők: Dr. Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. igazgatója, Gianni Annoni, a Pomo D’Oro étteremtulajdonosa és Dr. Szabó Győző. A beszélgetés a gasztronómia kulturális párbeszédben betöltött szerepét és az olasz konyha magyarországi hatásait járta körül.

A résztvevők többek között az alábbi kérdéseket vitatták meg: az olasz éttermek helyi kultúrára gyakorolt hatása, a mediterrán étrend egészségügyi előnyei, a legnépszerűbb olasz ételek Magyarországon, valamint az olasz éttermek előtt álló kihívások az alapanyagok hitelességének megőrzésében. A közönség is lehetőséget kapott kérdéseik feltevésére, amelyekre a résztvevők részletes és informatív válaszokat adtak.

A szeminárium zárása:

Felhívás a generációk közötti párbeszédre

 

 

 

 

A szeminárium zárásaként Gen. Michele Fasciano a színpadra hívta Nagy Göngyi Terézt, az Óbudai Gimnázium olasz nyelvtanárát, valamint tanítványait. Ez a szimbolikus gesztus rámutatott a fiatal generációk bevonásának fontosságára a kulturális párbeszédbe és az olasz hagyományok értékeinek továbbadásába.

A tanárnő és a diákok ajándékba kapták az Olasz Konyhaművészeti Akadémia által kiadott, nyolc nyelvre lefordított könyvet, a 'La storia della cucina italiana a fumetti' című kiadványt, amely az olasz konyha történetét színes illusztrációkkal mutatja be. Ez a gesztus tovább erősítette az esemény oktatási értékét, és inspirációt nyújtott a fiatalok számára a kulturális örökség megismeréséhez és ápolásához.

A zárszóban Gen. Michele Fasciano kiemelte a generációk közötti párbeszéd fontosságát, hangsúlyozva, hogy a konyhaművészet és a nyelv egyaránt alapvető eszköz a hagyományok megőrzésére és a különböző kultúrák közötti kapcsolatok erősítésére. Végül megköszönte a résztvevők és a közönség aktív közreműködését, remélve, hogy az esemény példaként szolgál a jövőbeni kezdeményezésekhez.

A rendezvény a Ristorante Krizia által hozott frissítők fogyasztásával zárult be.

Dr. La Posta
Gen.Michele Fasciano
Dr.Maria Carmela Gaetani Aronica
Prof.Szabó Győző
Dr. Diego Randazzo
IMG-20241121-WA0023.jpg
20241121_124713.jpg
Italian icon
video nyelve.png

Video nyelve beállítása

WhatsApp Image 2024-11-21 at 14.17.28.jpeg
bottom of page