20 Novembre - PROSCIUTTO DI PARMA - A PÁRMAI SONKA
Luisa Torri professzor asszony egy prezentációval kezdte el a programot, ameélybe elmagyarázta a pármai sonka jellegzeteségeit és az ízvilága érzékszerveinknek gyakorolt hatását. Megkülönböztetni az ízeket, aromákat, texturát egy tanulható dolog. Ez az, amit tanítanak legelsősorbna a Pollenzzoi Gasztronómiai Tudományok Egyetem Érzékszervi Vizsgálati Laboratoriumában.
Az alábbi képgalériában meg lehet tekinteni Luisa Torri professzor asszony elődásainak a főmomentumait, így alkothatunk is egy képet a Pármai sonka előállításának folyamatait.
Majd a Fellini Terem előcsarnokában egyszer ő kóstolta meg a 2 féle sonkát, megmutatva, hogy hogyan kell tapintani, hogy a sonka texturáját, nedvességét, simassági fokát megismerjuk, majd megszagolni kell az aromái és a zíradék minőségének a megismerésére: az aromának friss hús aromája lehet különböző fokozatban, de érezhetünk gyümölcsös, fűszeres illatokat is.
A zsíradék aromája friss vajnak hasonlítható, ha jó minőségű a sonka, ellenkező esetben avas aromát terjed.
Az íze fő jellegzetessége az édes, mivel a Pármai sonka egy édes sonka (ellenkező esetben sós és füstölt sonkákról beszélünk). A szánkban is érezhetünk olyan ízeket, ami gyümölcsökre, friss vajra, bizonyos fűszerekre hasonlítható.
További információ olvasható az Olasz Nagykövetség honlapján