A grillezés 8. A nyárson sütés és sütés a kemence előtt
A nyárson sütés és a sütés a kemence előtt
A két sütési módszer külön-külön saját hőforrást és technikát alkalmaz.
A nyárson sűtés
A nyárson sütés az egyik legősibb sütési eszköz és szinte kivétel nélkül a húsok sütésére használják. A szabadban a hússütés gyakori, de a konyhai gyakorlatban is népszerű módszer. Emellett sokszor a kemencében történik, ezért fontos megismerni annak speciális technikáját
Eljárás
A húst megtisztítják, megfűszerezik, majd felhúzzák a nyársra, és a hőforrás közelébe helyezik.
Fontos, hogy egy tepsit tegyenek a hús alá, hogy a lecsöpögő folyadékot el tudják kapni.
A nyársat rendszeresen meg kell forgatni, és a lecsepegett folyadékkal meg kell kenni a húst.
A sütés végén a tepsiben összegyűlt zsíradékot akár szószok elkészítésére is fel lehet használni.
Sütés a kemence előtt
A sütés a kemence előtt ez egy lassú sütési módszer, ahol a hőforrást nem közvetlenül használják a sütés során és különösen zsíros húsokhoz ajánlott, - például zsíros halszeletek, hering, makréla, angolna - amit ha közvetlenül a faszénre helyezünk el, az ezekből csöpögő zsír élénkíti a szenet és lángra is lobbantja.
Ez egy lassú sütés, amire több időt kell szánni, de a végeredményért megéri.
Eljárás
Pucoljuk meg a halat a fejétől és a szálkáktól (vagy vágjuk ketté).
Gondosan kenejük be egy keményfa vágódeszkát, majd rögzítsük a halakat acélszegekkel úgy, hogy a bőrük közvetlenül a deszka felületén maradjon.
Sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal kenjük meg a halat.
Helyezzük a halat egy csöpögtetős tál fölé a tűz közelébe, és hagyjuk sülni. Időnként forgassuk el a deszkát, hogy egyenletesen süljön a hús.
A sütés végén olaj-citromlé keverékkel lekenve szabadítsuk fel a húst a deszkáról, majd tálaljuk.
Ezzel a módszerrel garantáltan ízletes és jól elkészített halat kínálhatunk az asztalra.
Az eredeti cikk olasz nyelven ITT olvasható
Leggi l'articolo originale in italiano QUI