La Cucina della Quaresima III. A NAGYBÖJT édességei
Dolci quaresimali
I dolci quaresimali sono un concetto lontanissimo dal concetto attuale di dolce. Attualmente dei dolci senza l’uso dei grassi è difficilmente immaginabile.
Uno ne è il Pane di Ramerino, una ricetta tipica fiorentina che si preparava con farina impastata con olio, rosmarino, uva passa e zibibbo.
Il dolce quaresimale per eccellenza è il Maritozzo, una pagnottella cotta al forno fatta di pasta reale e miele, pinoli, canditi, trattati con olio di oliva. Oggi rappresenta la Quaresima a Roma, ma un tempo era un dolce matrimoniale nonostante il nome: veniva donato dai fidanzati alle promesse spose.
Sono conosciuti direttamente col nome di Quaresimali anche diversi dolci tradizionali, in particolare toscani e liguri. I Quaresimali toscani sono dei biscotti fatti con chiare d'uovo, zucchero e cacao in polvere, con la forma delle lettere dell'alfabeto.
I Quaresimali liguri, invece, pare siano stati inventati in un convento di Genova da un gruppo di suore che voleva incoraggiare a far rispettare l'astinenza dai grassi; sono fatti con pasta di mandorle, zucchero, acqua di fiori d'arancio, albume d'uovo, farina, semi di finocchio, confezionati a forma di piccole ciambelle e guarniti con zucchero fondant al gusto di maraschino, pistacchio, limone o caffè.
A NAGYBÖJT III.
A Nagyböjt édességei
A Nagyböjti édességek igen nagy mértékben állnak távol az édességekről alkotott mai elképzelésünkről. Manapság zsiradék nélkül készített édesség aligha képzelhető el számunkra.
Az egyik a Pane di Ramerino, egy tipikus firenzei recept, ami olajjal, rozmaringgal, uva passa és zibibbo gyúrt tésztából készül.
A kimondottan nagyböjti édességet a Maritozzo-t, egy sütőben sütött lepény, pasta reale és méz, fenyőmag, kandírozott gyümölcs és olíva olaj alapú tésztából készítik. Manapság Rómában a Húsvétot képviseli, de régi időkben esküvői édesség volt (a megnevezése ellenére) és a vőlegényjelölt ajándékba adta jövendőbeli menyasszonyának.
Egyenesen "nagyböjtinek" vannak elismerve különféle hagyományos édességek, főleg a toszkánaiak. Ezek nagyrészt kekszek, amit tojásfehérjével, cukorral, kakaóval készülnek, betűk formájában.
A ligúrai nagyböjti édességekről azt kell tudni, hogy egy genovai kolostorban élő olyan nővércsoport találta ki, amely azon munkálkodott, hogy hogyan terjesszék a zsiradék nélküli sütési módszert. Ők kis korongokat sütöttek marcipán massa, cukor, narancsvirág víz, tojásfehérje, liszt, édeskömény magok felhasználásával, amelyeket Marasca cseresznye ízű, pisztácia ízű, citrom ízű és kávé ízű cukormázzal díszítettek ki.