A Nagyböjt (Quaresima) az olasz konyhaművészetben 1.
- Alberto Tibaldi
- 2019. márc. 23.
- 1 perc olvasás
Frissítve: ápr. 6.
A Nagyböjt
Nagyböjt ideje van. A Karnevál vége és a Feltámadásos Húsvét közötti 40 napban a katolikus vallás megtiltja a zsíros ételek fogyasztását Krisztus nagyböjtje emlékére. A Nagyböjt azt az időszakot nyítja, amikor a misére való járás, az imák és áldozatok szigorú betartása kerül előtérbe. Olyannyira hosszú és nehéz ez az időszak, hogy még maga a nyelv is őrzi egy szólás formájában, miszerint: “Hosszú, mint a Nagyböjt”. Ez tehát egy olyan dolgot jelöl, aminek úgy tűnik, sosem lesz vége.
A nagyböjti időszakában a testi-lelki tisztításra törrkeszünk. Ebben sokat segíthet a Nagyböjti étkezési hagyomány betartása is.

Mit jelent "soványt enni"
A Nagyböjt idején lényeges soványt (zsírszegény élelmet) enni. Mára szerencsére messze elmúltak azok az idők, amikor annyira szigorúan tartatták be az emberekkel a húsevési tilalmat, mint I.Nagy Károly idejében, amikor az, aki ezt a Nagybőjt vastörvényt megszegte, halálbüntetésre volt ítélve.
Ha gasztronómiai értelemben beszélünk a tiltott élelmek listájáról, látjuk, hogy nemcsak a hús tilalmáról van szó, hanem minden állati eredetű zsiradékról is, mint például a disznózsír és a szalonna, amihez hozzáadódnak a tejtermékek és a tojássárgája is. Így tehát a Nagyböjti táplálkozás alapjai a kenyér, a puliszka, a kerti zöldségek, a hüvelyesek és természetesen a hal volt.
Az eredeti cikk olaszul ITT
L'articlo originale in italiano QUI
Comments