top of page
I Love Italina Cuisine

Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, böngészd a "Olasz Konyha Blog" nevű lejátszási lista videói között, hogy értesülj a legfrissebb videóinkról, az olasz konyháról és olasz nyelvről!

A Nagyböjt (Quaresima) az olasz konyhaművészetben 1.

Frissítve: ápr. 6.


A Nagyböjt

Nagyböjt ideje van. A Karnevál vége és a Feltámadásos Húsvét közötti 40 napban a katolikus vallás megtiltja a zsíros ételek fogyasztását Krisztus nagyböjtje emlékére. A Nagyböjt azt az időszakot nyítja, amikor a misére való járás, az imák és áldozatok szigorú betartása kerül előtérbe. Olyannyira hosszú és nehéz ez az időszak, hogy még maga a nyelv is őrzi egy szólás formájában, miszerint: “Hosszú, mint a Nagyböjt”. Ez tehát egy olyan dolgot jelöl, aminek úgy tűnik, sosem lesz vége.


A nagyböjti időszakában a testi-lelki tisztításra törrkeszünk. Ebben sokat segíthet a Nagyböjti étkezési hagyomány betartása is.


Nagyböjt, miből lehet főzni, miből nem
Nagyböjt, miből lehet főzni, miből nem


Mit jelent "soványt enni"

A Nagyböjt idején lényeges soványt (zsírszegény élelmet) enni. Mára szerencsére messze elmúltak azok az idők, amikor annyira szigorúan tartatták be az emberekkel a húsevési tilalmat, mint I.Nagy Károly idejében, amikor az, aki ezt a Nagybőjt vastörvényt megszegte, halálbüntetésre volt ítélve.


Ha gasztronómiai értelemben beszélünk a tiltott élelmek listájáról, látjuk, hogy nemcsak a hús tilalmáról van szó, hanem minden állati eredetű zsiradékról is, mint például a disznózsír és a szalonna, amihez hozzáadódnak a tejtermékek és a tojássárgája is. Így tehát a Nagyböjti táplálkozás alapjai a kenyér, a puliszka, a kerti zöldségek, a hüvelyesek és természetesen a hal volt.

Az eredeti cikk olaszul ITT

L'articlo originale in italiano QUI


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Legfrisebb bejegyzések
strip design.png

© 2017-2024 PROMO DIGITAL -. 1077 Budapest, Izabella utca, 3/A Adószám: 56656707-1-42    

 

© PROMO DIGITAL -. Webmaster Dàvid Ilona              

bottom of page