A Nagyböjt (Quaresima) az olasz konyhaművészetben 3. Nagyböjti édességek
- Alberto Tibaldi
- 2019. ápr. 2.
- 1 perc olvasás
Frissítve: ápr. 6.
Nagyböjti édességek
A Nagyböjti édességek igen nagy mértékben állnak távol az édességekről alkotott mai elképzelésünkről. Manapság zsiradék nélkül készített édesség aligha képzelhető el számunkra.
Az egyik a Pane di Ramerino, egy tipikus firenzei recept, ami olajjal, rozmaringgal, uva passa és zibibbo gyúrt tésztából készül.
A kimondottan nagyböjti édességet a Maritozzo-t, egy sütőben sütött lepény, pasta reale és méz, fenyőmag, kandírozott gyümölcs és olíva olaj alapú tésztából készítik. Manapság Rómában a Húsvétot képviseli, de régi időkben esküvői édesség volt (a megnevezése ellenére) és a vőlegényjelölt ajándékba adta jövendőbeli menyasszonyának.

Egyenesen "nagyböjtinek" vannak elismerve különféle hagyományos édességek, főleg a toszkánaiak. Ezek nagyrészt kekszek, amit tojásfehérjével, cukorral, kakaóval készülnek, betűk formájában.
A ligúrai nagyböjti édességekről azt kell tudni, hogy egy genovai kolostorban élő olyan nővércsoport találta ki, amely azon munkálkodott, hogy hogyan terjesszék a zsiradék nélküli sütési módszert. Ők kis korongokat sütöttek marcipán massa, cukor, narancsvirág víz, tojásfehérje, liszt, édeskömény magok felhasználásával, amelyeket Marasca cseresznye ízű, pisztácia ízű, citrom ízű és kávé ízű cukormázzal díszítettek ki.
A cikk eredeti olas nyelven ITT
Leggi l'articolo in italiano QUI
Comments