A padlizsán parmigiana, klasszikus olasz étel
A padlizsán parmigiana az olasz konyha egyik legkedveltebb étele, egy igazi klasszikus olasz étel. A mediterrán ízek igazi diadala. Hírneve ellenére azonban az eredete vitatott. Ez egy tipikus dél-olaszországi étel, és Szicília, Campania és Apulia régiói egyaránt igényt tartanak a feltalálása elismerésére.

A "Parmigiana" elnevezés számos elméletnek adott okot. Egyesek szerint a „parmiciana” kifejezésből származik, a redőnyöket alkotó facsíkok szicíliai elnevezése, mivel az ételben egymásra helyezett padlizsánszeletek azokat idézhetik. Mások szerint a név az ételhez használt parmigiano sajtra utal, bár ez az elmélet vitatott, mivel a déli régiókban gyakrabban használnak helyi sajtokat, például mozzarellát vagy caciocavallót. (A híres Parmigiano Reggiano hazája az Emilia Romagna tartomány).
A padlizsán parmigiana elkészítése időt, türelmet és minőségi alapanyagokat igényel. A padlizsánt felszeleteljük, megsózzuk, hogy leengedje a vizet, majd megsütjük.
Egy tepsiben paradicsommártást, majd a padlizsánt, bazsalikomot, sajtot rétegeit felváltva helyezzük el, és végül bőségesen megszórjuk sajttal.
Aranyszínűre és ropogósra sütünk a sütőben.

A padlizsán parmigiana sokoldalú étel, amely melegen vagy szoba hőmérsékleten is tálalható, így tökéletes piknikre vagy csomagolt ebédre. Ráadásul egyike azoknak az ételeknek, amelyek idővel még jobbá válnak: sokan állítják, hogy a parmigiana másnap még finomabb, amikor az ízek már volt idejük összeértek.
A padlizsán parmigiana sokkal több, mint egy étel: az olasz konyha gazdagságának és sokszínűségének szimbóluma, a mediterrán ízek ünnepe és az olasz szakácsok leleményességének és kreativitásának bizonyítéka.
A sült padlizsán, az édes paradicsomszósz, a zsenge sajt és az illatos bazsalikom kombinációjával a parmigiana di melanzane igazi gasztronómiai remekmű, egy olyan étel, amely gyönyörködteti az ízlelőbimbókat és megmelengeti a szívet.
Dávid Ilona
A cikk olasz verziója ITT
Comentários