A paradicsom 3. - A paradicsom tápértéke
A paradicsom 94%-a víz, főleg a húsban (polpa, amely) teljesen ehető. Csak a fürtjei, a héja és a magvai nem ehetők.
A paradicsom gazdag vízben és szegény kalóriában, ugyanakkor kitűnő keveréke értékes ásványoknak, oligoelemeknek és vitaminoknak: minden B vitamin, a c vitamin és egy jó része az A vitaminnak, ß-caroten formában.
Összeségében egy könnyű, ásványokban is gazdag, szomjoltó, nagy tápértékű és igen ízletes élelem.
Ásványi só és oligoelemek
A vizes részében többtíz ásványi só és oligoelem van. Az elsőkből említenénk a káliumot (297 gr paradicsomhoz 100 gr), ami segíti a szervezetünknek visszatalálni a víz háztartás egyensúlyát, tehát segít küzdeni a vízvisszatartási hajlammal és a magas vérnyomással. De említenénk még a kálciumot is (9mg), lényeges eleme a csontok és fogak egészségére, a foszfor (25 mg), ami segít abban, hogy erősnek és jó formában érezzük magunkat, mert egy lényeges eleme sok enzimes folyamatnak és igen fontos szerepe van az izmok összehúzódásában.
A legnagyobb mértékben tartalmazó oligoelemek közül a vas (100 gr paradicsomban 0,3 mg), nélkülözhetetlen a vashiány leküzdésére, a cink (0,11mg) és a szelén (2,3mg), amelyek kedveznek a sejtek regenerálódását, segítenek késleltetni a bőr öregedését.
A húsban találjuk még szerves savakat is, főleg citromsavat és mallinsavat, amelyek meghatározzák a paradicsom ízét, és segítik a jó emésztést is, serkentik a nyálképződést, ezáltal az étvágyat, hozzájárulnak a szövetek regenerálódásához. Végül jelen vannak egyszerű cukrok is, mint a glukóz és a fruktóz, de komplex cukrok is (polizakaridok), amelyek pektinekből (amelyek kompakttá tesik a gyümölcsöt), cellulózból, hemicellulózból és ligninből állnak.
Tápérték 100 gr paradicsomra vetítve
•Fehérje: 1,2 g
•Lipidek: 0,2 g
•Szénhidrátok: 2,8 g
•Rost összesen: 1 g
•Kcal: 17
Nagyon érdekes tudni azt, hogy a zsiradékok és a fehérjék a magokban vannak jelen, tehát abban a részben, amit általában nem használható étkezésre.
Leggi l'articolo in italiano QUI
Az eredeti cikk olasz nyelven ITT
AlbertoTibaldi kidolgozásában
Fordítás: Dávid Ilona
Comments