Hamis mítoszok és az 5 legborzalmasabb közhely az olasz konyháról külföldön
Külföldet járva hányszor ütközünk bele az olasz konyháról keringő ugyanazon közhelyekbe?!
Általában a következőképpen történik: éppen egy szépséges külföldi városban vagy, el vagy bűvölve a látnivalóktól, amikor hirtelen megpillantasz olasz kiírásokat, étteremtáblákat, mind olaszul, például: Pizza-t, Pasta-t, Caffè-t és hasonlót. Első reakcióként kíváncsi leszel, azután egyre dühösebb. Odamész, hogy közelebbről is megnézd magadnak: abszurd megnevezések, sosem hallott ételfogások nevei és lehetetlen hozzávalók virítanak a menü felsorolásában.
Semmi pánik - mondod - minden a legnagyobb rendben: te is a szokásos klisé áldozata vagy, ami az olasz étkezésről szól. Egy romboló, szinte tragikus élmény ez, melynek folytonos átélése inspirálta ezt a cikket.
Nézzünk meg, tehát, milyen olasz konyhával kapcsolatos csúfos kulináris tévedésekkel (és főleg szörnyűségekkel) vannak tele a világ leglátogatottabb városai.
Hamis mítoszok és az 5 legborzalmasabb közhely az olasz konyháról külföldön
Fetucini all’Alfredo: nagyon híres főleg Amerikában, ez az tészta és tojás, vaj és Parmesan Cheese alapú étel, mely Olaszországban szinte ismeretlen.
Azt mondják erre felé, hogy az eredeti receptet 1914-ben Alfredo di Lelio, egy római étterem tulajdonosa találta ki. Ezt az ételt nagyon kedvelik, és előszeretettel szerepel minden étterem étlapján az USA-ban, ahol még egy kész fűszerkeverék is létezik ehhez az ételhez, az l’Alfredo Sauce, amit akármilyen szupermarketben megtalálhatunk.
Cappuccino ebédnél: külföldön odavannak az emberek a capuccinonkért, ez ellen nincs mit tenni! Sőt, olyannyira imádjak ezt az italunkat, hogy a emberek sokszor ebéd után, vagy, ami egyenesen rettenetes, ebéd közben is kortyolgatják. Hogy tudjuk elmagyarázni nekik, hogy a capuccino reggeli, vagy legfeljebb uzsonna közben fogyasztható ital?
Spaghetti alla bolognese: íme még egy nagyon gyakori közhely az olasz konyháról külföldön. Már ne is foglalkozzunk a fantom „bolognaise sauce”-al (ami mindenféléket tartalmaz, csak ragut nem!), persze, mindannyian tudjuk, hogy az olasz recept széles metéltből (tagliatelle), és nem spagettiből készül. Nem fogják elhinni, hogy a britek legkedveltebb étele ez, évente 670 millió adagot fogyasztanak belőle!
A hét hal ünnepe: tegye a kezét a szívére az, aki valamikor, valaha hallott legalább beszélni erről a „tipikus” olasz vacsoráról! Aki már járt Amerikában, tudja, hallott róla, ez egy kizárólag hal alapú vacsora, amit a Szent Esti vacsorán kell fogyasztani, vagyis ez a Szent Este vacsora! Az olasz-amerikai családokban kizárólag ez kerül az ünnepi asztalra,s ők meg is vannak róla győződve, hogy a Seven Fishes Feast Olaszország legfontosabb ünnepi étkezése.
A pizza: hogyan is tudnánk kifelejteni ezt a tipikus olasz ételt, ami külföldön kimeríthetetlen variációkban van elferdítve? Létezik a híres Hawaii Pizza, ananásszal, amit főképp az amerikaiak és a hollandok szeretnek nagyon. Majd van a Pizza con salsa Barbecue, vagy darált hússal a spanyoloknál. És most jön a legcukibb, a Pepperoni Pizza, amely, (figyelem!) nem egy normális pepperoni-s pizza, hanem egy olyan pizza, amit egy Pepperoni nevezetű amerikai pikáns kolbásszal készítenek!
Ebben a rövid cikkben felsoroltuk a leggyakoribb hamis mítoszokat és az 5 legborzalmasabb közhelyet az olasz konyháról külföldön, de sajnos a listának messze nincs vége.
Hozzászólások